Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

TEACHERS4EUROPE- ΜΟΥΣΙΚΑ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ



TEACHERS4EUROPE- "Ταξίδι στις Μουσικές της 

Ευρώπης"-



 ΜΟΥΣΙΚΑ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ




Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TEACHERS4EYROPE "Ταξίδι στις Μουσικές της Ευρώπης" συνεχίζεται και η μουσική έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, που κάθε δράση μας την συνδέουμε με αυτήν.

          Πρόγραμμα χωρίς μάθηση δεν γίνεται και μάθηση χωρίς παιχνίδι δεν υφίσταται




Τwister
 
Οπότε το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών twister παίρνει διαφορετική μορφή και τα παιδιά καλούνται να το παίξουν έχοντας αυτή την φορά τις νότες ως σημείο αναφοράς.

Στους κύκλους διαφορετικών χρωμάτων οι νότες ζωντανεύουν. Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγαράκια των δύο. Τα υπόλοιπα παιδιά δίνουν εντολή, ποιο μέρος του σώματος θέλουν να τοποθετηθεί πρώτα. Γυρνάει ο τροχός και όταν ακουστεί το στοπ το παιχνίδι ξεκινάει.

Οδηγίες: Το παιχνίδι έχει ένα χαλί με κύκλους από χρώματα. και ένα δείκτη τον οποίο γυρνάς. Κάθε χρώμα έχει και διαφορετική νότα. Παίζεται με δυο.

  • Απλώνονται στο χαλάκι οι κύκλοι.
  • Οι παίκτες βγάζουν τα παπούτσια τους.
  • Ορίζεται ένα άτομο διαιτητής για να γυρίζει τον δείκτη, να δίνει τις οδηγίες και να επιτηρεί τους παίκτες. Ορίζεται ακόμη ένα παιδί για να λέει το στοπ όταν γυρίζει ο τροχός.
  • Ο διαιτητής γυρίζει τον δείκτη και ανάλογα με την εντολή  που του λέει το άλλο παιδί που ορίστηκε πχ. "δεξί πόδι", οι δύο παίχτες που παίζουν θα πρέπει να τοποθετήσουν τα μέρη του σώματος τους στους αντίστοιχους κύκλους.
Οι οδηγίες έχουν διαβαστεί και το παιχνίδι είναι έτοιμο να ξεκινήσει.









 



Μουσικές καρέκλες

Τοποθετούνται πολλές καρέκλες σε σχήμα κύκλου. Στην κάθε καρέκλα κολλάμε μια καρτέλα με σύμβολο ή νότα της μουσικής.

Ένα παιδί ορίζεται να κρατάει καρτέλες αντίστοιχα με τα σύμβολα και τις νότες που είναι κολλημένες στις καρέκλες.

Παίζει η μουσική και τα παιδιά καλούνται να χορέψουν γύρω από τις καρέκλες.

Με το στοπ της μουσικής το παιδί που ορίστηκε να κρατάει τις καρτέλες επιλέγει μία από αυτές και τις δείχνει στην υπόλοιπη ομάδα.

Τα παιδιά θα πρέπει να εντοπίσουν το σύμβολο ή την νότα στην καρέκλα και να καθίσει σε αυτή όποιο παιδί πρόλαβε να την βρει.






Νότες και παύση


Στα παιδιά γίνεται αντιληπτό ότι στο πεντάγραμμο υπάρχουν οι νότες που αντιστοιχούν σε μελωδίες αλλά υπάρχει και το σύμβολο της παύσης, όπου όταν οι μουσικού το συναντούν θα πρέπει να σταματούν ανάλογα με τον χρόνο της παύσης και έπειτα να συνεχίζουν. 


Τα παιδιά καλούνται να διαβάσουν τις παρακάτω καρτέλες. Στο σύμβολο της νότας χτυπούν παλαμάκια και στο σύμβολο της παύσης απλά σταματάνε και το κατονομάζουν.






 





Καλή σας διασκέδαση!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου