Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

TEACHERS4EYROPE - "Ταξίδι στις Μουσικές της Ευρώπης"-Ταξίδι στην Κύπρο



TEACHERS4EYROPE - "Ταξίδι στις 
Μουσικές της Ευρώπης"-


Ταξίδι στις 

Μουσικές της Κύπρου 


Σε συνέχεια του προγράμματος μας με τις μουσικές της Ευρώπης, μια στάση στην Κύπρο είναι απαραίτητη. 
Η Κύπρος άλλωστε αποτελεί κομμάτι του ελληνισμού και η μουσική της παράδοση επηρεάζεται από την παράδοση της Ελλάδος. 





Το σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη φορά στο διαγωνισμό Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες που διοργανώνεται από τη  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος  


Είναι ένας μαθητικός διαγωνισμός που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυρίου Νίκου Αναστασιάδη. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.

Η φετινή μας συμμετοχή εστίασε στην μουσική της Κύπρου, παράλληλα πάντα με την εικαστική προσέγγιση του Κυπριακού ζητήματος από τα παιδιά.


Στην αρχή μέσα από το google Earth ταξιδέψαμε στους δρόμους της για να την μάθουμε.











Μάθαμε  ότι οι Κύπριοι μουσικοί, χρησιμοποιώντας τον ιδιωματισμό της γλώσσας τους,  τραγούδησαν τον πόνο, την χαρά, τα ηρωικά κατορθώματα, την ξενιτιά και την ελπίδα της ένωσης με την μητέρα Ελλάδα. 

Συζητήσαμε για το Κυπριακό Ζήτημα 


Κυπριακός πολιτισμός

Κύπρος Χωρισμένη

Κυπριακό Ζήτημα












Παρακολουθήσαμε τα παρακάτω βίντεο στα οποία παρουσιάζονται Κύπριοι οργανοπαίχτες










Τα παιδιά αναζήτησαν στο google πληροφορίες για τα παραδοσιακά όργανα της Κύπρου και έμαθαν για τα όργανα που συνοδεύουν την μουσική τους, που είναι η φλογέρα, το πιδκιαύλι( παράγεται από την σύνθετη λέξη παιδί και αυλός και είναι είδος γλυκόφωνου ευθυάυλου,όργανο που χρησιμοποιούσαν κύριως οι βοσκοί), ο ταμπούρας , η ταμπουτσιά και τα σφυρίγματα. Με την πάροδο του χρόνου προστέθηκε το λαούτο και αργότερα το σολιστικό βιολί. 


ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΛΑΪΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

...Πιδκιαύλι, αυλός
Το λαϊκό μουσικό όργανο στην Κύπρο που χρησιμοποιόταν από πολύ παλιά ήσαν κατά κύριο λόγο ο καλαμένιος αυλός (κοινώς το πιδκιαύλι). Πανάρχαιο, πνευστό μουσικό όργανο που κατασκευαζόταν από ένα κομμάτι καλάμι. 
 [ ΠΗΓΗ: Αβέρωφ, Γεώργιος: Τα δημοτικά τραγούδια και οι λαϊκοί χοροί της Κύπρου. Λευκωσία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 1989. ]

...Ταμπουράς
Ένα άλλο μουσικό όργανο, επίσης για ερασιτεχνικούς σκοπούς, που χρησιμοποιούσαν οι παλαιοί Κύπριοι φιλόμουσοι, ήταν ο ταμπουράς. Ταμπουράς ήταν έγχορδο όργανο, σε σχήμα μισού αχλαδιού. Το ηχείο του ήταν πολύ μικρό, είχε μακρύ λαιμό (ταστιέρα) και τρεις ή τέσσερις χορδές.
[ ΠΗΓΗ: Αβέρωφ, Γεώργιος: Τα δημοτικά τραγούδια και οι λαϊκοί χοροί της Κύπρου. Λευκωσία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 1989. ]

...

Η ταμπουτσιά ήταν κατ’ αρχήν είδος γεωργικού σκεύους, ένα είδος κόσκινου, μικρότερου του κανονικού που η μια πλευρά του τελάρου ήταν κλειστή με τεντωμένο δέρμα ζώου.  (ΠΗΓΗ: Αβέρωφ, Γεώργιος: Τα δημοτικά τραγούδια και οι λαϊκοί χοροί της Κύπρου. Λευκωσία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 1989.)



... Βιολί
Το βιολί, το οποίο προστέθηκε μεταγενέστερα.




...
Λάουτο

Το λαούτο ανήκει στην οικογένεια των εγχόρδων με πλήκτρο στην οποία ανήκουν και το μαντολίνο, μάντολα, μπουζούκι και λοιπά.


Ευθύς αμέσως με την εισαγωγή του στην Κύπρο, το λαούτο πήρε τη θέση του δίπλα στο βιολί, έγινε ο αχώριστος σύντροφός του σε όλες τις περιπτώσεις και δε μπορούσε να νοηθεί εκτέλεση βιολιού χωρίς τη συνοδεία του λαούτου. 

...


Τρία άλλα λαϊκά μουσικά όργανα που τους γινότανε χρήση στην κυπριακή λαϊκή μουσική  ήταν το σαντούρι, η αρμόνικα (ή φυσαρμόνικα) - είδος προγόνου του σημερινού ακορντεόν και το κλαρίνο.



Έπαιξαν το παρακάτω παιχνίδι γνώσης με τα μουσικά όργανα της Κύπρου, που μπορείτε να το βρείτε εδώ



Άκουσαν παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια

Ψηντρή Βασιλικιά μου -Αλκίνοος Ιωαννίδης-Παραδοσιακό Κύπρου

https://www.youtube.com/watch?v=rssyXald6Go








και Αχερόμπασμαν-Αλκίνοος Ιωαννίδης-Παραδοσιακό Κύπρου




https://www.youtube.com/watch?v=bKoTVIf8NE8


 ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙ - Μιχάλης Τερλικκάς



Επηρεασμένοι  από τον σκοπό του παραδοσιακού τραγουδιού αποφασίσαμε να γράψουμε ένα τραγούδι δικό μας για την Κύπρο και το Κυπριακό ζήτημα

Το τραγούδι μπορείτε να το ακούσετε παρακάτω, με τα παιδιά να το τραγουδούν και με τις ζωγραφιές τους να το πλαισιώνουν

 σποτ μικρής διάρκεια 




που μπορείτε να ακούσετε στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=9lh84D-Q04o

Με τις ζωγραφιές μας που πήραμε μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες 2017-2018 μάλιστα το σχολείο μας απέσπασε δύο βραβεία το 2ο βραβείο για την ζωγραφιά "Κύπρος ταλαιπωρημένη"  και το 4ο βραβείο για την ζωγραφιά με τίτλο "Όνειρο Ελπίδας"








Για να συνεχιστεί η διάχυση του προγράμματος πήραμε μέρος στον Μαθητόκοσμο.







Ο Μαθητόκοσμος αποτελεί  ένα «πολιτιστικό πανηγύρι» των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του Ν. Σερρών, που μετράει φέτος 36 χρόνια, καθώς η αφετηρία του ορίζεται το 1982 και διοργανώνεται από τον  Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών  «Εμμανουήλ Παπάς».


 Σε αυτή την μεγάλη γιορτή δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να παρουσιάσουν τις δημιουργίες και τις δράσεις τους μέσα από το θέατρο, την μουσική, το χορό,  τις εικαστικές τέχνες και τις νέες τεχνολογίες.







Εκεί βρεθήκαμε κι εμείς παρουσιάζοντας το πρόγραμμα μας και τραγουδώντας το τραγούδι μας και έχοντας την τιμή να βραβευτούμε από τον Σύλλογο για τις διακρίσεις μας στον μαθητικό Διαγωνισμό.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου