Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

ΤEACHERS4EYROPE- ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
ΤEACHERS4EYROPE "Tαξίδι στις Μουσικές της Ευρώπης"

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
Τα παιδιά στα πλάισια του προγράμματος ήρθαν σε επαφή με το ρεμπέτικο τραγούδι και γνώρισαν τον  μεγαλύτερο Έλληνα λαικό συνθέτη και στιχουργό, τον  Βασίλη Τσιτσάνη (18 Ιανουαρίου 1915 - 18 Ιανουαρίου 1984) , του οποίου τραγούδια ακούγονται μέχρι και σήμερα. Ήταν μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.


Με αμέτρητα τραγούδια στην λίστα των έργων του και με πολλούς τραγουδιστές γνωστούς και άγνωστους στο πλευρό του να τον ακολουθούν η φήμη του ταξίδεψε έως το εξωτερικό και τραγούδια του για την αγάπη του στο ρεμπέτικο άφησαν την σφραγίδα του ανεξίτηλη.  Εμπλούτισε τη λαϊκή ορχήστρα με νέα ηχοχρώματα, προσθέτοντας το πιάνο κι επιβάλλοντας το ακορντεόν ως όργανο της κομπανίας και ακόμη και σήμερα συνεχίζουμε να σιγοτραγουδάμε και να διασκεδάζουμε με το έργο του.

Είναι λοιπόν φυσικό να ασχοληθούμε και να τραγουδήσουμε κι εμείς μαζί του ως αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής της χώρας μας. 

Ύστερα από ένα φωτογραφικό άλμπουμ για την ζωή του και στιγμές της καριέρας του μάθαμε ποιος είναι


                                                 


Παρατήρησαν στις εικόνες ότι ο Τσιτσάνης πλαισιώνονταν και από άλλους τραγουδιστές πάνω στην μουσική σκηνή και αυτή η συντροφιά φίλων, η παρέα ονομάζεται Κομπανία


                                                                    

ζωγραφίσαμε και δώσαμε τον δικό μας τίτλο σε μια Ρεμπέτικη Κομπανία

 και δημιουργήσαμε και εμείς την δική μας αφίσα, ως μια άλλη Ρεμπέτικη Κομπανία 


και η αφίσα μας έγινε πάζλ στο εργαλείο webhttps://www.jigsawplanet.com/?rc=createpuzzle&ret=%2F


και μπορείτε κι εσείς να παίξετε στον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3a8e26ae23c9


Το 1980, με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ, ηχογραφείται ένας διπλός δίσκος με τίτλο «Χάραμα», όπως λεγόταν το μαγαζί στο οποίο ο Τσιτσάνης εμφανιζόταν τα τελευταία 14 χρόνια της καριέρας και της ζωής του. Σ’ αυτό το δίσκο παίζει μία σειρά από κλασικά του τραγούδια, αλλά και πολλά αυτοσχεδιαστικά κομμάτια στο μπουζούκι. Με την έκδοσή του στη Γαλλία, το 1985, παίρνει το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας "Σαρλ Γκρο" και καταφέρνει ακόμη και σήμερα να τον ακούει όλη η Ελλάδα.


ακούσαμε τραγούδια του 

Συννεφιασμένη Κυριακή 

https://www.youtube.com/watch?v=yuTWdVn0kn8
Νύχτες Μαγικές 

 https://www.youtube.com/watch?v=gjRBzz52WoE
"Μ' έναν πικρό αναστεναγμό" ("Ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ") (Βασίλης Τσιτσάνης) Ενορχήστρωση: Κώστας Κατωμέρης, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τάσος Ιωαννίδης. Από το cd "Τσιτσάνης για βρέφη" (2014).


και άλλα πολλά ενορχηστρικά κομμάτια του συγκεκριμένου άλμπουμ

Αναγνωρίσαμε και μάθαμε για το μουσικό όργανο που πρωτοστατεί στο ρεμπέτικο τραγούδια και φυσικά ζωγραφίσαμε το τραγούδι που άρεσε στον καθένα μας

χορέψαμε κι εμείς μια ζεμπεκιά και περάσαμε πολύ όμορφα


"να χορέψω μες τη ζάλη, όμορφα και ταπεινά"
με τον στίχο του Βασίλη Τσιτσάνη από το τραγούδι "Παίξε Χρήστο το μπουζούκι" ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου