Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΠΕΙ- "ΈΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΜΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ"- ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

  "ΈΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΜΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ"


ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΠΕΙ - ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ 

Τι είναι εθελοντισμός;


Ο όρος «Εθελοντισμός» αναφέρεται γενικά στην ηθελημένη πράξη για κάποιο κοινωφελή σκοπό χωρίς υλικό ή άλλο αντάλλαγμα. Ως εκ τούτου, εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει θέλω πολύ.

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που τρέχει φέτος κατά το σχολικό έτος 2017-2018 στο 1/θ Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Σερρών κάτω από την ομπρέλα του "Νοιάζομαι και Δρώ", γίνεται μια πρώτη προσέγγιση του όρου εθελοντισμός από τα παιδιά, με στόχο να περιγράψουν συμπεριφορές που δείχνουν ενσυναίσθηση και να εξοικειωθούν και να κατανοήσουν θέματα και δράσεις που άπτονται του εθελοντισμού.


Στην πρώτη φάση μοιράστηκε στα παιδιά από ένας κύκλος μου στο πάνω μέρος τους έγραφε την λέξη εθελοντισμός και από κάτω περιγράφονταν μια πράξη. Όλοι οι κύκλοι  τοποθετήθηκαν ανάποδα στο πάτωμα και ζητήθηκε από τα παιδιά να κινηθούν γύρω από αυτούς. Στο κάλεσμα μου για να σταματήσουν  τα παιδιά καλούνταν να σταθούν μπροστά σε ένα κύκλο. 

Με την βοήθεια μου διαβάσαμε τον κύκλο του κάθε παιδιού ξεχωριστά και τα παιδιά καλούνταν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν ως προς το αν οι πράξεις που διαβάστηκαν αποτελούν πράξεις εθελοντισμού.

Το κάθε παιδί τσεκάρει στο κέντρο του  κύκλου ένα V αν είναι πράξη εθελοντισμού και ένα Χ αν δεν είναι 
και ζωγραφίζει όπως μπορεί την δράση που αναφέρεται. 


Στην συνέχεια οι κύκλοι παίρνουν την θέση τους σε ένα χαρτόνι κάνσον που καταγράφονται όλες οι καλές πράξεις εθελοντισμού. Και η αφίσα μας είναι έτοιμη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου