Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ- ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ 2017-2018


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
"Ένα Βιβλίο για Όλους- Μια Υπαίθρια Δανειστική Βιβλιοθήκη"

Το Συμβόλαιο του Εθελοντή - Νοιάζομαι και Δρω 2017-2018



"Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια μηλιά... κι αγαπούσε ένα αγοράκι". 

Έτσι αρχίζει αυτό το όμορφο παραμύθι που το διάβασμά του αφήνει τη γεύση μιας αξέχαστης ευαισθησίας και αποτέλεσε την αφορμή  για την δημιουργία του συμβολαίου των εθελοντών της τάξης. 



Κάθε μέρα το αγόρι πήγαινε στη μηλιά κι έτρωγε τα μήλα της, έκανε κούνια απ' τα κλαδιά της, σκαρφάλωνε στον κορμό της... κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Μα όσο το αγόρι μεγάλωνε, τόσο περισσότερα ζητούσε απ' το δέντρο και το δέντρο έδινε, έδινε, έδινε αδιάκοπα.

Το τρυφερό και παραβολικό παραμύθι του Σελ Σιλβερστάιν, καταφέρνει να συγκινήσει και αποτελεί μνεία για την αξία της προσφοράς, της ανταπόδοσης με αξία χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, 

Στην ιστορία οι λέξεις και τα νοήματα που αναδύονται είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις λέξεις της «προσφοράς», της «αγάπης» του «νοιάζομαι», του δίνω και την καρδιά μου και εκεί πάνω στηρίχθηκε και η αφίσα μας. Τα παιδιά ζωγράφισαν από μια καρδιά, όπως αυτά ήθελαν και στην συνέχεια την χάρισαν στον φίλο τους λέγοντας όλα όσα αγαπάνε σε αυτόν. 

Προσπάθησαν με λέξεις να κατανοήσουν τον όρο προσφέρω, άρα το χαρίζω, δεν το ζητάω πίσω, δεν λυπάμαι που δεν το έχω εγώ, χαίρομαι με την χαρά του άλλου. Τα παιδιά, έγραψαν το όνομα τους πάνω στην κάθε καρδιά που τους χαρίστηκε και τις κόλλησαν την μία δίπλα στην άλλη για να ολοκληρώσουν το κολάζ του εθελοντισμού.





Η ιστορία άρεσε τόσο πολύ στα παιδιά ώστε μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου, αποφασίστηκε να παίξουμε το παραμύθι χρησιμοποιώντας την τεχνική του Θεάτρου «Παγωμένες εικόνες». Τα παιδιά επέλεξαν τους ρόλους που θα είχαν για την κάθε εικόνα σε συνάρτηση πάντα με τις εικόνες του παραμυθιού.



















Οι παραπάνω εικόνες αποτέλεσαν υλικό για την δημιουργία μια μικρής ταινίας. Όπου μπορείτε να την παρακολουθήσετε παρακάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου