Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

TEACHERS4EYROPE- Ταξιδεύοντας στην Αρχαία Ελλάδα


TEACHERS4EYROPE - "Ταξίδι στις Μουσικές της Ευρώπης"-

 Ταξιδεύοντας στις μελωδίες 
της Αρχαίας Ελλάδας



         Το ταξίδι μας στην Ελλάδα χωρίζεται σε δύο περιόδους. Στην Αρχαία Ελλάδα για να κατανοήσουν τα παιδιά της επιρροή που είχε στις μουσικές τους κόσμου και στην Σύγχρονη Ελλάδα. 

      Η μουσική της Αρχαίας Ελλάδας συνηθίζεται να περιβάλλεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί αποτελεί το βασικό συστατικό στοιχείο ενός πολιτισμού που επηρέασε άμεσα των μεταγενέστερων εξελίξεων της μουσικής στην Ευρώπη.

       Τα παιδιά έπρεπε στην αρχή να δουν εικόνες και σκηνές από την Αρχαία Ελλάδα πάνω στις οποίες συζητήσαμε για το τι βλέπουμε, αν αναγνωρίζουμε τα μουσικά όργανα και αν μπορούμε να τα κατονομάσουμε.

Εικ. 1, Λύρα, κυκλαδικός πολιτισμός

Εικ. 2, Ορφέας με την Λύρα του






Εικ.3,  Μάθημα κιθάρας, αττική υδρία, περ. 510 π.Χ.


Εικ.4, Μούσα που κουρδίζει την κιθάρα της. Εσωτερικό κυπέλλου από την Ερέτρια, περ. 470-460 π.Χ., Λούβρο



Μέσα από την παρατήρηση και την περιγραφή των εικόνων  τα παιδιά βρίσκουν λέξεις κλειδιά και με την βοήθεια μου καταγράφονται στο χαρτί

Στο επόμενο βήμα ζητιέται από τα παιδιά να συνθέσουν τις λέξεις και να δώσουν έναν δικό τους τίτλο για την κάθε εικόνα.









Στο τέλος διαβάζεται ο τίτλος της κάθε εικόνας και διαπιστώνουμε το κατα πόσο μπορέσαμε να τον  προσεγγίσουμε με αυτόν που προτείναμε οι ίδιοι.




Τα παιδιά με το τέλος της συζήτησής και της παρατήρησης των  εικόνων προσπαθούν να πειραματιστούν με τον πηλό και να ανασυνθέσουν τον Αρπιστή της Κέρου (Εικ. 1)











 Από την αρχαία ελληνική μουσική διασώθηκαν μέχρι σήμερα παρά ελάχιστα γραπτά μουσικά αποσπάσματα ενώ οι θεωρητικές γνώσεις μας για τον τρόπο με τον οποίο παιζόταν είναι μηδαμινές. Παρόλα αυτά στα παιδιά δόθηκε η δυνατότητα να ακούσουν  ένα αρχαίο ελληνικό ποίημα με την μελωδία του σε «αυθεντική» σύγχρονη εκτέλεση στον παρακάτω σύνδεσμο


https://www.youtube.com/watch?v=1BBrrtDooAA






και διακόσμησαν το αγγείο τους με σκηνές που ήθελαν αυτά





είδαν επίσης ένα εξίσου σημαντικό βίντεο με τίτλο

Αρχαία Ελληνική Μουσική - Απολλώνιος 

 

στον σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=69Wt3brzrzI

όπου είναι ένα θεραπευτικό είδος μουσικής Η "θεραπευτική μουσική των Ασκληπιείων", που χρησιμοποιούνταν  κατά την Αρχαιότητα στα Ασκληπιεία της Ελλάδας ως θεραπεία ή μέρος της θεραπείας των ασθενών. 

 
 στο βίντεο επίσης τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να μάθουν για την φόρμιγξ (Αρχαία Ελληνική Λύρα),  το αρχαιότερο έγχορδο μουσικό όργανο των Ελλήνων και μοιάζει με άρπα. 


Με αφορμή την αρχαία Ελλάδα έγινε αναφορά και στον Έλληνα ζωγράφο 
 Γιάννη Γαΐτη (1923-1984), χαράκτη και γλύπτη. Είναι γνωστός για τα "Ανθρωπάκια" του, μορφές που δεν έχουν ατομικά χαρακτηριστικά και έχουν πανομοιότυπο ντύσιμο με ριγέ κοστούμι και καπέλο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μαζοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου. 
 
Στον πίνακά του «Χορευτικό», ζωγραφισμένος με λάδια σε μουσαμά το 1980, παρουσιάζεται ένα «ανθρωπάκι» του σε στιγμή χορού βαλς με την παρτενέρ του. 


Ο πίνακας είναι εμπνευσμένος από διονυσιακή σκηνή σε αγγείο του 4ου αιώνα π. Χ., που παρουσιάζει χορό προς τιμή του Απόλλωνα Καρνείου.

Λευκανικός ερυθρόμορφος ελικωτός κρατήρας. Ζωγράφος των Καρνείων. Διονυσιακή σκηνή και χορός για τον Απόλλωνα Κάρνειο. Περ. 410-400 π.Χ. Τάραντας, Museo Archeologico Nazionale



Στο ίδιο στιλ είναι ζωγραφισμένος και άλλος πίνακας του Γαΐτη με τίτλο "Το Τανγκό"




Ως πηγή έμπνευσης και αφού ακούσαμε και χορέψαμε σε ζευγάρια Ταγκό και βαλς δημιουργήσαμε τους δικούς μας πίνακες ζωγραφικής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου